5 Ağustos 2014 Salı

ÖLÜMÜNÜN YILDÖNÜMÜNDE EN İYİ 30 MARILYN MONROE FOTOĞRAFI - EMRE KARA

Benim bilgisayarımda dört tane efsane yıldızın fotoğraflarından oluşan albümlerim vardır, bu kadınlar alfabetik sırayla Audrey Hepburn, Grace Kelly, Greta Garbo ve Marilyn Monroe'dur. Her zaman güzel, zarif ve büyüleyici görünebilen kadınlar. Bugün Marilyn Monroe'nun ölüm yıldönümü idi. Ölümü hala gizemini korumakta ve anaakım medya tarafından intihar olarak sunulsa da birçok insan tarafından (haklı şekilde) cinayet olduğu düşünülmektedir. Yaşama erken veda etse de Marilyn Monroe belki de tüm insanlık tarihinin en tanıdık, en ikonik yüzü olmuştur, itirazı olan? :) Günümüz dünyasında yaşamının bir aşamasında onun bir resmini görmemiş olan yoktur sanırım. Enerjisiyle, hüznüyle, ışıltısıyla doldurduğu filmlerin yanı sıra çok iyi fotoğraflar da bırakmıştır ardında ve bu fotoğraflar posterlerde, sokak sanatlarında, kumaşların ve giysilerin üzerinde, görsel sanat eserlerinde, sosyal medyada karşımıza çıkıp durmaktadır. Çok iyi resim veren biridir Monroe, hem güzelliği, ham resme aktarabildiği duyguları ile. Profesyonel ya da alelade çekilmiş olsun, hemen her fotoğrafında iyi görünür. Ben de bugün o bahsettiğim fotoğraf albümümden itinayla 30 adet Monroe fotoğrafı seçtim. Bunların çoğunu görünce zaten tanıyacak ve daha önce birçok kez gördüğünüzü fark edeceksiniz. Fotoğrafları daha yakından görmek için üzerlerine basıp büyütebilirsiniz. :)




Milton Greene tarafından çekilmiş "Ballerina" adlı fotoğraf serisinden seçilmiş iki fotoğraf. İlkinde hüzünlü bir yüz, ikincisinde zaten yüz kapalı...








Bu fotoğraftaki ışık ve o buğulu görünüm, hayalsi bir hava katmış. :)

"Lift not the painted veil which those who live call life." Percy Bysshe Shelley

Richard Avedon tarafından çekilmiş. Işıltılı elbise, kürk, kapalı gözler, kollar ve ellerin duruşu hep harika. :)


Andy Warhol'un bu fotoğraf üzerinden yaptığı rengarenk resimler de oldukça tanıdık.



Şu gülüş her kadında böyle güzel durmayabilir. :)

Rüzgarda ahenkle uçuşan saçlar. :)





1. Saçlar. 2. Bakış.

Çekingen, tutuk, saygılı.




"The Seven Year Itch" filminin (belki de tüm sinema tarihinin) en ikonik sahnesi. Sıcak yaz günlerinde bunalan Marilyn çözümü metro hattının üstünde durup, alttan geçen metronun rüzgarıyla serinlemekte bulur. :)

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)