3 Temmuz 2015 Cuma

"THE LORD OF THE RINGS" SERİSİNDE İNGİLİZCE KONUŞAN ÜLKELERİN NİSPETİ VARLIĞI - EMRE KARA

"Yüzüklerin Efendisi" serisi, üçer saatlik üç filmle sinemanın en destansı, en epik örneklerinden birini sundu bize. Tabi bu dev projenin arkasında dev bir insan kitlesi de vardı. Seri, İngilizce konuşan dünyanın hayli yetenekli birçok ismini bir araya getirmiş oldu. Hangi ülkelerden kimlerin bir araya gelerek bu güzel bütünü oluşturduğuna bir bakmak ilginç olabilir diye düşündüm. :)


















YENİ ZELANDA
Yeni Zelanda'yla başlamak en uygunu gibi görünüyor çünkü serinin "beyin takımı" ağırlıklı olarak bu ülkeden. Serinin yönetmeni olan Peter Jackson Yeni Zelandalı bir yönetmen. Kendisi ilk dört filmini Yeni Zelanda'da yapıyor: Bad Tastei Meet the Feebles, Braindead, Heavenly Creatures. Tabi bu ilginç yapımlarla Hollywood'un dikkatini celbetmesi ve oraya transfer olması uzun sürmüyor. Amerika'yla ortak yapım olan ilk filmi 1996 yapımı "The Frighteners", başrolünde Michael J. Fox'lu. Sonrasında işte "The Lord of the Rings" serisi, "King Kong" ve "The Hobbit" serisi gibi dev yapımlar geliyor.

"Yüzüklerin Efendisi" serisinin senaristlerinden biri de aynı zamanda Peter Jackson. Senaryolar üzerinde birlikte çalıştığı iki diğer yazar da Yeni Zelandalı ve ikisi de kadın. Bunlardan biri Fran Walsh, diğeri de Philippa Boyens. Bu ikili, Peter Jackson'ın diğer filmlerinin de senaryo aşamasında onunla çalışıyorlar.

















İNGİLTERE
İngiltere'nin serideki en önemli varlığı elbette ki üç filmin uyarlandığı kitabın yazarı olan J.R.R. Tolkien'in İngiliz olması. Bunun yanı sıra serinin oyuncularının birçoğu da İngiliz. Çünkü iş karakter oyuncusuna geldiğinde İngilizler gibisi yoktur azizim. :) Bunun en önemli iki kanıtı büyük ihtimalle Gandalf ve Saruman karakterlerini canlandıran Ian McKellen ve Christopher Lee ikilisi olabilir. Bu iki yaşlı, ak saçlı sakallı dede, serinin iyilik- kötülük kutuplarının de en önemli temsilcileri oluyorlar gibi aslında. Christopher Lee yakın zamanda öldü bildiğiniz gibi. Kendisini Hammer stüdyosunun Dracula filmlerinden ve bir başka önemli İngiliz korku filmi olan "The Wicker Man"den de tanıyoruz. Serinin diğer kilit karakterinden Gollum'u canlandıran Andy Serkis ve Boromir'i canlandıran Sean Bean de birer İngiliz. Tabi Legolas Orlando Bloom'u da es geçmememiz gerekiyor. Gerçi Bloom'a pek karakter oyuncusu diyemeyiz sanırım, daha çok yakışıklı bir jön aslında, yüzünün gerektirdiği üzere. :)


















AMERİKA
Serinin yan karakterlerinin birçoğu İngiliz olsa da en kilit rollerin Amerikalı oyunculara verilmiş olması hayli dikkat çekici. :) Frodo'yu oynayan Elijah Wood, onun bir numaralı kankası Sam'i oynayan Sean Astin, serinin esas aşk öyküsünü oluşturan Viggo Mortensen ve Liv Tyler ikilisi hep Amerikan. Buradan neyi anlıyoruz? Amerikan rüyasının temsili Amerikanlara. :) Viggo Mortensen kötülüğe karşı verilen mücadelenin askeri kısmının bir numaralı adamı olarak cesur ve kararlı adamın başarıya emin adımlara ilerleyişini simgeliyor ve bu Amerikan rüyasının önemli bir parçası. Tabi esas oğlanın esas kızla tamamlanması gerekiyor ki bu da Arwen. Mücadelenin daha metaforik kısmı da Frodo & Sam ikilisiyle simgeleniyor. Yani esas çocuklar Amerikan diğerleri başka diyarlardan azizim. :)













AVUSTRALYA
Serinin iki önemli karakteri de Avustralyalı oyuncular tarafından canlandırılıyor. Bunlar Galadriel'i canlandıran Cate Blanchett ve Arwen'in babası Elrond'u canlandıran Hugo Weaving. Her ikisinin de birer Elf olduğunu hatırlatalım. Daha gizemli ve egzotik bir diyar gibi gelen Avustralya, seride de böyle bir şekilde varlık buluyor. İkilinin serideki görünümleri oldukça düşsel ve egzotik. Hele Galadrielli sahneler son derece rüya gibi. Upuzun sarı saçları, kepçe kulakları, puslu ve parıltılı görüntüleri ile.

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)