24 Aralık 2017 Pazar

STAR WARS: THE LAST JEDI (2017) - EMRE KARA



“The Last Jedi”, yeni Star Wars üçlemesinin ikinci ayağı, serinin ise sekizinci filmi. Yönetmenliğini, ilk olarak “Birck” (2005) adlı neo-noir filmiyle dikkatleri üzerine çeken, “Looper” (2012) ile bilimkurgu türüne giren Rian Johnson yapıyor, senaryo da yine kendisine ait.

Film, bir önceki filmin üzerine neler katıyor, buna bakalım. Öncelikle yeni bazı karakterler var. Kelly Marie Tran’in oynadığı Rose Tico, Laura Dern’in oynadığı Vice Admiral Holdo, Benicio Del Toro’nun oynadığı DJ gibi. Ayrıca “The Force Awakens”ta görmediğimiz Yoda, bu filmde kısa bir sahnede görünmekte.

Film temel olarak “First Order” ile “Resistance” arasındaki kedi-fare oyununu ele alıyor. Direniş ofansif olmaktan çok defansif bir halde. Senaryoyu yürüten en önemli öykü elementleri olarak Rey ile Luke Skywalker arasında gelişen usta-öğrenci ilişkisi, Kylo Ren’in içsel dualitesi ve Rey ile oluşturduğu kontrast sayılabilir. Filmi güçlü yapan şeyler de bunlar kanımca.

Rey ile Luke arasındaki ilişki, zamanında Luke ile Yoda arasında olan ilişkinin hoş bir yeniden yaratılışı gibi. Ben Solo’yu (Kylo Ren’i) bir Jedi olarak yetiştirirken işlerin ters gitmesi sonucu Luke bir hayal kırıklığına uğramış ve tüm bunlardan elini eteğini çekip münzevi bir hayat yaşamaya başlamış durumda. “Jedi’ın bitme zamanı geldi.” diyor. Fakat Yoda’nın hayaleti Luke’a “Başarısızlık en büyük öğretmendir.” diyor. Luke’un Rey’e güvenmesi, ona Jedi eğitimi vermesi gerekiyor. Rey de bu konuda onu cesaretlendiriyor: “Sen Kylo’yu kaybetmedin, o seni kaybetti. Ben aynısını yapmayacağım.” diyor. Luke, daha önce Ben Solo’da gördüğü potansiyeli Rey’de görebiliyor. Zaten bir aşamada Luke, Kylo’ya “Son Jedi ben olmayacağım.” diyerek filmin adıyla güzelce çelişen ve geleceğin sinyallerini veren hoş bir laf ediyor. Rey-Luke ikilisi arasındaki diyaloglarda Jedi’lığın ne olup ne olmadığı, ne anlama geldiği, tarihsel mirası, Güç (Force) kavramı üzerine felsefi notlar var. Filmde en sevdiğim diyalog ikisi arasında şu şekilde geçiyor:

- Ne görüyorsun?
- Ada. Yaşam. Ölüm ve çürüme, yeni yaşamı besleyen. Sıcaklık. Soğuk. Huzur. Şiddet.
- Ve tüm bunların arasında?
- Denge ve enerji. Güç.
- Ve kendi içinde?
- Benim içimde de aynı güç.

Kylo Ren karakteri bu filmle tek tiplikten uzaklaştırılıyor ve karaktere hayli etkili bir derinlik, “grilik” katılıyor. Kylo, Rey’e şöyle diyor: “Bırak geçmişi ölsün. Eğer zorunda kalırsan kendin öldür. Olman gereken kişi olabilmenin tek yolu budur.” Kylo ile Rey arasında hem tuhaf bir çekim, hem ölesiye bir gerilim var. İkisi de zaman zaman birbirlerini kendi taraflarına çekmeye çalışıyorlar, davette bulunuyorlar. Kylo Rey’e “Sen bir hiçsin, ama benim için öyle değil.” diyor. Bir başka diyalogda Kylo Rey’e “Yalnız değilsin.” diyor, Rey de “Sen de öyle.” diye cevap veriyor. Acaba ikisinden biri diğerine tav olacak mı sorusu, filmin önemli gizem elementlerinden birini oluşturuyor.

Filmi önemli yapan bir başka detay, Leia karakterine bir veda oluşu. Carrie Fisher 2016 Aralık’ında öldüğü için onu göreceğimiz son Star Wars filmi bu olacak. Film zaten “in loving memory of our princess” şeklinde zarif bir ifadeyle kendisine adanmış, ayrıca kendisinin yer aldığı hiçbir sahne filmden kesilmemiş. Üstelik yönetmen Johnson, Fisher’ın senaryo yazımına da yardım ettiğini belirtmiş.

Peki bundan sonrasında seride neler olacak? Üçlemenin son filmi yani “Episode IX” 2019’da çıkacak ve henüz bir isme sahip değil. Yapımcılar Rian Johnson’a bu filmi de yönetme teklifinde bulunmuşlar ancak Johnson reddetmiş. “The Force Awakens”ı yöneten J.J. Abrams, üçlemenin son filmini de yönetecek. (Öte yandan Rian Johnson, Star Wars evreninde geçen kendisine ait yeni bir üçleme yapmak için yapımcılarla anlaşmış.)

2018’de “Solo: A Star Wars Story” filmi çıkacak. Bu film, “Rogue One”dan (2016) sonra ikinci Star Wars spin-off filmi olacak. Yönetmenliğini Ron Howard’ın yaptığı filmin senaryosu da Lawrence Kasdan ve oğlu Jon Kasdan tarafından yazılmış. Film Han Solo ve Chewbacca’nın direnişe katılmadan önceki maceralarını ele alacak. Han Solo rolünü Harrison Ford’dan devralan isim Alden Ehrenreich. Orijinal üçlemenin son iki filminde Billy Dee Williams’ın oynadığı Lando Calrissian karakterini ise bu filmde Donald Glover oynayacak.

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)