16 Aralık 2015 Çarşamba

TÜRKİYE’NİN EN KÜLT KÖTÜ FİLMLERİ - EMRE KARA

DÜNYAYI KURTARAN ADAM (1982) ÇETİN İNANÇ
Filmin senaryosu ve başrolü Cüneyt Arkın’a ait. Arkın’a Aytekin Akkaya eşlik ediyor ve ikili uzak, çok uzak bir galaksiye yolculuk yapıyorlar. Türk sinemasında pek alışık olmadığımız bir şey yaparak bilimkurgu türüne el atıyor film. Tabii bunu yaparken görsel efekt içeren sahneler için “Star Wars” (1977) filminden görüntüler ödünç alıyor. Bunun yanı sıra “Sodom and Gomorrah” (1962) ve “The Magic Sword” (1962) filmlerinden de sahneler içermekte film. Filmin müzikleri de Amerikan filmlerinden alıntı: “Planet of the Apes” (1968), “The Black Hole” (1979), “Moonraker” (1979), “Flash Gordon” (1980) ve “Raiders of the Lost Ark” (1981) filmlerinin müzikleri kullanılıyor.

DÜNYAYI KURTARAN ADAM’IN OĞLU (2006) KARTAL TİBET
Orijinal filmden 24 sene sonra, elbette ki çok daha gelişmiş bir teknoloji ve ekonomik imkanlarla çekilen bu filmin yönetmen koltuğunda Kartal Tibet var ve Cüneyt Arkın’ı bu filmde de görmekteyiz. Onun oğlu rolünde ise Mehmet Ali Erbil var. Film Pascal Nouma’dan Deniz Seki’ye birçok ünlü ismi kadrosunda barındırıyor, bunlara bir Yeşilçam efsanesi olan Ayşen Gruda da dahil. Film şu anda IMDb’de “Tüm Zamanların En Kötü 100 Filmi” listesinde Top 10’da yer alarak bize haklı bir gurur yaşatmakta. :)

KELOĞLAN KARA PRENS’E KARŞI (2006) TAYFUN GÜNEYER
İyi karakter Keloğlan rolünde Mehmet Ali Erbil yer alırken kötü karakter Kara Prens rolünde de Özcan Deniz yer almakta. Can Kız rolünde Petek Dinçöz, Bal Kız rolünde Ahu Türkpençe var. Padişah rolünde Gazanfer Özcan, sultan rolünde Ayşen Gruda. Film neleri içermiyor ki: Külkedisi, Nasreddin Hoca, Robin Hood, Pamuk Prenses, Karagöz ve Hacivat, cüce, cadı, beyaz atlı prens, dev, cin, şeyh! Tam bir çorba yani, yerseniz. :) Aynı zamanda bazı Hollywood filmlerine tuhaf atıflar da bulunmakta. Bu film de yine IMDb Bottom listesinde Top 20’de. :)

EMRET KOMUTANIM: ŞAH MAT (2007) TANER AKVARDAR & MUSTAFA ALTIOKLAR
Yine ve yine Mehmet Ali Erbil! Film, “Emret Komutanım” (2005) adlı diziyi takiben çekilmiş. Kadrosunda birçok ünlü oyuncuyu barındırıyor. Bu film de yine IMDb Bottom listesinde Top 20’de.

RECEP İVEDİK (2008) TOGAN GÖKBAKAR
Çok seveni, hatta idol edineni olan bir karakter Recep İvedik, bunun kesinlikle ciddi olarak araştırılması gerek. (Ki sanıyorum üzerine araştırma yapanlar, makaleler yazanlar da oldu.) En büyük hayran kitlesi ergen ya da genç yetişkin orta sınıf mensubu erkeklerden oluşmakta. Belki de büyük bir kesimin sesi ve perdedeki görüntüsü olduğu için bu kadar çok sevildi ve tutuldu. Gülüşü taklit edildi, replikleri tekrar edildi, sahneleri anlatılıp gülündü. Filmin senaryosu Şahan Gökbahar ve Serkan Altuniğne’ye ait. Yönetmen koltuğunda ise Şahan’ın kardeşi Togan Gökbakar yer almakta. Film komedi türünde fakat yol filmi, tatil filmi ve aşk filmi elementleri de barındırmakta. Recep İvedik karakteri, Şahan Gökbakar’ın daha önce yaptığı “Dikkat Şahan Çıkabilir” (2005-2006) adlı TV programında canlandırdığı karakterlerden biri aslında. Ekonomik olarak başarılı olan film üç devam filmi getirdi peşinden. Bu filmlerde de yine Şahan & Togan Gökbakar ikilisi birlikte çalıştılar.

CELAL İLE CEREN (2013) TOGAN GÖKBAKAR

Şahan & Togan ikilisinin, Recep İvedik serisi dışındaki romantik komedi çalışmaları. Filme adını veren rolleri Şahan Gökbakar ile Ezgi Mola oynuyorlar. Celal, kaybettiğinden ötürü pişman olduğu Ceren’i yeniden kazanmaya çabalıyor. Bu yönden film ilk “Recep İvedik” filmini andırıyor, onda da çocukluk aşkını etkilemeye çalışan bir Recep görmekteydik.

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tük hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder