18 Şubat 2014 Salı

TARİHTEKİ EFSANE REKABETLERİN SİNEMADAKİ YANSIMALARI - EMRE KARA

Efendim bildiğimiz üzere tarihin tozlu sayfalarında çeşitli ikililer, zaman zaman birlikte anılırlar ve bunun sebebi de söz konusu ikililerin birbirleriyle olan rekabetleridir. Bu okazyonlarda genelde ikilinin bir üyesi diğerinden daha ünlü ve ön plandadır, diğeri daha az tanınır. Bu ikilileri politika, sanat, spor gibi alanlarda görebiliriz. İşte bu yazımda, bu ikililerden öyküleri sinema filmlerine dönüştürülmüş olanları listeledim. Keyifli okumalar ve belki daha sonrasında izlemeler. :)

1. Amadeus (1984) Milos Forman
Film, ünlü besteciler Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri arasındaki rekabeti anlatmakta. Yaşça büyük ve müzik alanında daha deneyimli olan Salieri, kendisinden çok daha genç ve "zıpır" bir müzisyen olan Mozart'ın yeteneği karşısında afallıyor ve bazen eşsiz bir dehanın deneyimden daha önemli olduğu
gerçeğiyle yüzleşiyor. Salieri rolünü F. Murray Abraham, Mozart rolünü de Tom Hulce oynuyor.


















2. Annie Get Your Gun (1950) George Sidney
Buradaki ikilimiz hem rakipler hem de aşıklar. :) Filmde keskin nişancı bir kadın olan Annie Oakley ve yine kendisi gibi olan Frank Butler'ın ilişkisini görmekteyiz. Başrollerde Betty Hutton ve Howard Keel var.





















3. Bloodsport (1988) Newt Arnold
Kendi alanının tartışmasız efsanelerinden Jean-Claude Van Damme reisin belki de en ünlü filmi olan bu filmde bir dövüş sanatları ustası Frank Dux'ı oynuyor ve bu tarz filmlerde olmazsa olmaz azılı rakip rolü de, Chong Li adlı dövüşçüyü canlandıran Bolo Yeung'a düşüyor.


















4. Cromwell (1970) Ken Hughes
İngiltere'nin meşhur "Puritan" devrimine giden yolda Alec Guinness monarşinin temsili Kral I. Charles'ı canlandırırken Richard Harris, bir devrim fikriyle onun (şimdilik) antitezini sunan ve hatta kralın kellesinin uçurulmasını teklif eden Oliver Cromwell'i canlandırıyor. Kariyerinin sonraki dönemlerine baktığımızda pek de öyle masum olmayan biri olan Cromwell'i biraz kahramanlaştırsa da İngiliz tarihinde önemli bir dönüşüm dönemine ışık tutuyor film.

















5. Mary of Scotland (1936) John Ford / Mary, Queen of Scots (1971) Charles Jarrott / Elizabeth: The Golden Age (2007) Shekhar Kapur
Sen İskoçya'dan kalk gel İngiliz tahtına göz koy, tabi Elizabeth durur mu yapıştırır cevabı, "Portakal, orda kal!" der. İşte bu üç filmde, Elizabeth'in tahtına göz koyan İskoçya Kraliçesi Mary'nin öyküsünü izliyoruz. İlk iki film adlarından anlaşılacağı üzere Mary'yi merkeze alırken, son film (ki kendisi 1998 yapımı "Elizabeth" filminin devam filmidir) kraliçe Elizabeth'i merkezine alıyor ve Mary burada bir yan karakter olarak kalıyor. Üç filmde Mary'yi sırasıyla Katharine Hepburn, Vanessa Redgrave ve Samantha Morton; Elizabeth'i ise Florence Eldridge, Glenda Jackson ve Cate Blanchett canlandırıyor.
















6. Modigliani (2004) Mick Davis
Bu filmde yahudi-İtalyan ressam Amadeo Modigliani ile Pablo Picasso arasındaki dostluk ve rekabet öyküsünü izliyoruz. Picasso'yu hepimiz tanısak ve Modigliani'yi hiçbirimiz tanımasak da film merkeze Modigliani'yi alıyor adından da anlayabileceğimiz üzere. Modigliani'yi Andy Garcia, Picasso'yu ise Omid Djalili canlandırıyor.

















7. Rush (2013) Ron Howard
Filmde Formula 1 yarışçıları James Hunt ve Niki Lauda arasındaki 1970 rekabetini izliyoruz. Yarışçıları sırayla Chris Hemsworth ve Daniel Brühl oynuyor.

















8. The Other Boleyn Girl (2008) Justin Chadwick
Filmde, meşhur İngiliz kralı VIII. Henry'nin kalbini fethetmek konusunda yarışan iki kız kardeşin öyküsünü izliyoruz. Natalie Portman Anne Boleyn'i, Scarlett Johansson da Mary Boleyn'i canlandırıyor.


















EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder