4 Mart 2014 Salı

2014 OSCARLARI - EMRE KARA

Efendim, törenden en fazla ödül toplayan film 7 Oscar ile "Gravity" oldu. En iyi film, aktör, aktris ödüllerini almasa da en iyi yönetmen ödülünü ve hemen hemen tüm teknik ödülleri topladı. "12 Years a Slave" (film, adapte senaryo, yardımcı aktris) ve "Dallas Buyers Club" (aktör, yardımcı aktör, makyaj) filmleri de 3'er ödül aldı. 2 ödül alan filmler ise "Frozen" (animasyon, şarkı) ve "The Great Gatsby" (kostüm, prodüksiyon tasarımı). Biliyorsunuz bu yıl ülke olarak "Kelebeğin Rüyası"nı aday ettirmeye çok uğraştık, film Amerika'da birçok yerde vizyona sokuldu, tanıtıldı vs. ama aday bile gösterilmedi, pis akademi. Yabancı film Oscar'ı "The Great Beauty" adlı İtalyan filmine gitti. Beni en çok sevindiren ödüllerden biri Cate Blanchett'inki oldu. Kendisi daha önce "The Aviator" filmindeki muhteşem Katharine Hepburn (muhteşem kelimesi hem Hepburn'ün kendisine, hem Blanchett'in performansına gelsin o vakit) performansıyla en iyi yardımcı aktris ödülü almıştı, şimdi de Woody Allen'ın "Blue Jasmine"i ile en iyi aktris ödülünü kaptı ve filme de tek Oscar'ını kazandırmış oldu. Öyküsüyle gerçekten ilginç görünen ve bana "S1M0NE" (2002) ve "Lars and the Real Girl" gibi filmleri hatırlatan "Her" filmi de en iyi orijinal senaryo dalında tek ödülünü aldı. Oscarların oluşturduğu en büyük sansasyonlardan biri şüphesiz Leonardo Di Caprio'nun ödülü alamaması oldu, ki bu sefer ben de kesin bakıyordum alacağına. Bakalım akademi, Di Caprio'nun 80 yaşına gelmesini bekleyip onu bir onur ödülü ile mi avutacak yoksa günün birinde, hala gençken ona Oscar verecek mi? :) Yalnız konuyla ilgili nette gezen bazı görseller oldukça komikti. :)

 

Konuşulan bir başka konu da Jared Leto'nun "Dallas Buyers Club"daki transeksüel rolüyle aldığı en iyi yardımcı aktör ödülü oldu. Birçok kişi bu rolün gerçek hayatta transeksüel olan ve belki de film endüstrisinde bir yer edinmek isteyip ve belirli kodlar nedeniyle bunu başaramayan bir bireye verilmiş olmasının daha doğru olacağını öne sürdüler ve Leto'nun ödül kabul konuşmasında bu bireylerden hiç söz etmemesini de eleştirdiler.
















Beni en çok etkileyen olaylardan biri de rol aldığı ilk film olan "12 Years a Slave" ile en iyi yardımcı aktris ödülü alan Lupita Nyong'o adlı oyuncunun, Oscarlar öncesi ödül aldığı bir başka törende; medyada hep beyaz ırka aitmiş gibi gösterilen güzellik olgusu, bu durumun küçük siyahi bir kız üzerindeki etkileri, bu kızın zaman içinde yaşadığı dönüşüm ve kendini bulma, gerçekleştirme öyküsü üzerine odaklanan konuşması idi.


Bu arada Oscar'ın her yıl yaptığı gibi bu yıl da adlarını andığı, 2014 yılı içerisinde hayatını kaybetmiş olan James Gandolfini, Roger Ebert, Joan Fontaine, Philip Seymour Hoffman, Peter O'Toole, Harold Ramis, Maximilian Schell, Shirley Temple, Paul Walker gibi isimleri de buradan analım. Ancak 1 Mart'ta ölmüş olan çok önemli Fransız yönetmen Alain Resnais'nin adı neden anılmamış, onu da anlayabilmiş değilim!

Oyuncu ödülleri alan dört arkadaşın mutluluk dolu şu fotoğrafı çok iyi.
Ama törenin en iyi fotoğrafı, ki belki de tüm Oscar tarihinin en iyi fotoğrafı, Ellen DeGeneres'ın fikri olan bir Hollywood "selfie"si. :) Fotoğrafı çeken Bradley Cooper. Aynı fotoğrafta Bradley Cooper, Ellen DeGeneres, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Jared Leto, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lupita Nyong'o'yu bir arada görmek başka bir şekilde mümkün olmayabilirdi. :)

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder