30 Kasım 2014 Pazar

"LITTLE MISS SUNSHINE" FİLMİNDEN UNUTULMAZ SAHNELER - EMRE KARA

Öncelikle yazının masif spoiler içerdiği konusunda sizi uyarıyoruz ve bu okumaya devam edecekseniz, yan pencerede filmin soundtrack'ine ait şu parçayı açıp öyle başlamanızı tavsiye ediyoruz: http://www.youtube.com/watch?v=30mxglcTSPI

"Little Miss Sunshine" (2006), karı-koca yönetmenler Jonathan Dayton ve Valerie Faris'in ilk uzun metraj filmleriydi. (Sonrasında şimdilik sadece bir filmleri daha var, 2012 yapımı "Ruby Sparks".) "Little Miss Sunshine" bence Amerikan bağımsız sinemasının en iyi örneklerinden biri. Duygusallıkla komediyi çok iyi harmanlayan, zekice ironiyi ve kara mizahı da muhteşem kullanan, bize her biri birbirinden ilginç karakterler sunup bu karakterlerin her birine eşit miktarda odaklanabilmeyi başaran, hem şirin hem gerçekçi olabilen bir film. Başrollerinde anne-baba karakterleri olarak Toni Collette ve Greg Kinnear'a eşlik eden oyuncular da kendi renklerini çok iyi katıyorlar: Komedi türünün en ünlü yüzlerinden Steve Carell, en iyi karakter oyuncularından Alan Arkin, bağımsız filmlerin genç yüzü Paul Dano, sevimlilik abidesi ve inanılmaz yetenekli Abigail Breslin.

Film gözlerimizi dolduran, güldüren, şaşırtan, coşturan birçok sahneye sahip. Bunlardan en unutulmazlarını görsellerle burada derlemek istedim. Görseller, filmin Facebook sayfasından alınmıştır.

Filmin açılış sahnesinde, en büyük hayali "Little Miss Sunshine" olmak olan Olive'i, televizyondaki bir güzellik kraliçesine hayran hayran bakarken ve onu taklit ederken görmekteyiz.


Yemek masasının etrafında gördüğümüz aile bireyleri, film boyunca yaşanacaklara dair ipuçlarını hemen veriyorlar.


Diğer elemanlar masaya toplanmadan önce dayıyla yeğen Dwayne arasında ilginç bir "diyalog" geçiyor.
- Herkesten nefret ediyorum.
- Ailenden bile mi?
- Herkesten nefret ediyorum.


Yemek masasında Olive'in, dayısına neden intihar girişiminde bulunduğunu sorduğu, babanın bu muhabbeti örtbas etmeye çalıştığı, dayının ise son derece sakin bir üslupla durumu anlattığı sahne çok iyi.
- Neden mutsuzdun?
- Bana aşık olmayan birine aşık olmuştum.


- Bir erkek mi? Bir erkeğe mi aşık olmuştun?
- Evet. Hem de çok.
- Bu çok aptalca.


Olive'in, güzellik yarışmasına giderken yolda verilen molada gittikleri restoranda dondurma yiyip yememe ikilemi çok önemli. Babasının, yarışmanın, güzel olmanın, zayıf olmanın, standartlara uymanın, kısacası bir "kız" olmanın kendisi üzerinde yarattığı baskının özeti. Annesi ise tüm bunları yıkıyor kızına söylediği cümleyle:
- Zayıf olmak sorun değil, şişman olmak da sorun değil, eğer olmak istediğin buysa. Sen her ne istiyorsan o olmak sorun değil.


Gece kalınan motelde Olive'in, dedesiyle dans figürlerini yeniden çalıştıkları sahne.
- Kusursuz. Kusursuz. Sen dünya şampiyonu bir kükreyicisin.


Prova sonrası Olive, içinde büyüyen baskıyı deşarj eder dedesine ve çocuk gözleri yaşlanır. Bizimkiler de yaşlanır tabi.
- Büyükbaba, ben güzel miyim?
- Sen dünyanın en güzel kızısın.


- Öylesine söylüyorsun bunu.
- Hayır! Sana deliler gibi aşığım ve bunun sebebi zekan ya da kişiliğin değil.


Olive bir "kaybeden" olmak istemiyor çünkü babası kaybedenlerden nefret ediyor. Büyükbaba ise Olive'i cesaretlendirmek için harika bir aforizma söylüyor: "Gerçek bir kaybeden, kazanamamaktan o kadar korkuyordur ki denemez bile."



Dwayne'in, renk körü olduğunu ve amacına ulaşacağı güne kadar konuşmayı bile reddettiği en büyük hayali olan jet pilotluğuna asla erişemeyeceğini öğrendiği o sahne.
- Dwayne, sanırım renk körü olabilirsin. Eğer renk körüysen, jet uçuramazsın.
- Lanet olsuuuuun! (diye çevirmeyeceğim hayır, onun yerine "Siktiiiiir!)


Ve bazen kelimelerden, tesellilerden çok daha etkilidir sessiz bir sarılış, omza konan masum bir baş.


Her şeye rağmen ailemiz güzellik yarışmasına ulaşır, zar zor da olsa. Koşma vakti!


Yarışmayı Olive'i güçlükle kaydettirmeyi başarırlar başarmasına da, Olive, güzellik yarışması standartlarının oldukça dışında bir kızdır.


Yarışma başladığı esnada, hayal kırıklığına uğramış Dwayne ile dayısının bina dışındaki diyalogları oldukça kaydadeğer. Dayı başta Marcel Proust'tan bahsediyor, yaşarken nasıl kıymetinin bilinmediğinden ama aslında en unutulmaz kitaplardan birini yazmış olduğundan. Ve ekliyor:
"Hayatının sonuna geliyor, geriye bakıyor ve fark ediyor ki acı çektiği bütün o yıllar hayatının en güzel yıllarıymış, çünkü onu şu an olduğu kişiye dönüştürmüşler. Mutlu olduğu yıllar? Bilirsin, tam bir zaman kaybı. Hiçbir şey öğretmemişler ona."


Dwayne de bu sözler üzerine açılıyor ve diyor ki:
"Ne biliyor musun? Güzellik yarışmalarının canı cehenneme. Hayat birbiri ardına gelen güzellik yarışmalarından ibaret zaten. Okul, sonra üniversite, sonra iş, hepsinin canı cehenneme. Ve hava kuvvetleri akademisinin de canı cehenneme. Uçmak istiyorsam uçmanın bir yolunu bulurum. Sevdiğin şeyi yap, ve gerisinin canı cehenneme."


Olive, girdiği garip ortamda kısa bir tereddtütün ardından yine de dedesiyle uzun süre hazırlandığı performansını sunmaya karar verir.


Sunucuyla arasında geçen diyalog da oldukça kayda değer.
- Şovumu, bana hareketlerimi çalıştıran büyükbabama adamak istiyorum.
- Ah, bu çok şeker. Kendisi aramızda mı? Büyükbaban şu an nerede?
- Arabamızın bagajında.

Olive'in hayli çılgın dedesiyle hazırlamış olduğu sahne performansı da oldukça sıradışıdır tabi. Ama bu kimin umurunda! O bu yarışma için binlerce kilometre geldi, o bu yarışmaya katılmayı çok istedi, çok çalıştı, ve onun kendine ait bir tarzı var. Ailesi de başta şaşkın ama her daim onun yanında.


Tabi Olive'in özgünlüğü ve sıradışılığı, standart ve kural manyağı olanları rahatsız ediyor.
- Kızınız ne yapıyor?
- Kıç tekmeliyor. Yaptığı şey bu.


Günün sonunda o aptal yarışmayı kazanmak kimin umrunda? Önemli olan Olive'in kendi şovunu kendi istediği şekilde yapmış olması, ve ailenin her zaman olduğu gibi, her şeye rağmen bir arada olması.


EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

14 Kasım 2014 Cuma

KANINIZI DONDURACAK 10 FİLM - ÖMER FARUK GÜNAYDIN

Öyle filmler vardır ki izlerken "yok artık" demekten kendinizi alamazsınız . İşte bunlar onlardan.

1) The Stoning of Soraya M. (ABD yapımı-2008-8.0)
İran'da zina suçlarına karşı verilen recm cezasını konu alan film günümüzde bu cezanın dini ölçütlerden uzaklaştırılıp toplumsal anlayışla ve sıradanlıkla uygulanan bir ceza haline geldiğini Soraya' nın dramı üzerinden ele alıyor.





2) I Saw the Devil (Güney Kore yapımı-2010-7.8)
Jee-woon Kim'in başarılı filmlerinden biri olan "I Saw the Devil" , sevgilisi acımasız bir katil tarafından öldürülen bir ajanın intikam mücadelesini anlatıyor.





3) Sympathy for Mr. Vengeance (Güney Kore yapımı-2002-7.7)
Chan-wook Park'ın "İntikam Üçlemesi" olarak bilinen serisinin ilk filmi olan "Sympathy for Mr. Vengeance", üçlemenin adını daha çok "Oldboy"la duyurmasına rağmen oldukça etkileyici.





4) Dog Eat Dog (Kolombiya yapımı-2008-6.7)
Kolombiya sinemasının başarılı filmlerinden biri olan "Dog Eat Dog" gösterime girdiği yıl Kolombiya sinemasının en iyi filmi seçiliyor . Mafyanın ne kadar acımasız olabileceğini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seren film, kara para etrafında dönen kirli oyunları anlatıyor.







5) Lock, Stock and Two Smoking Barrels (İngiliz yapımı-1998-8.2)
Kara para çevresinde dönen kısır döngüyü anlatan bir film. ("Dog Eat Dog", bu senaryonun Kolombiya versiyonu.)





6) Prisoners (Amerikan yapımı-2013-8.1)
Film, sinemanın birçok kez ele aldığı çocuk kaçırma konusunu çok etkileyici bir şekilde sunarak ön plana çıkıyor.





7) The Canyon (Amerikan yapımı-2009-5.9)
Gerçek bir olaydan esinlenerek çekilen film, sıradan sayılacak bir filmden birkaç adım önde sayılır. Amerika'daki kanyonları ziyaret etmek isteyen iki çiftin kanyon macerasını anlatan film bir süre sonra ölüm kalım mücadelesine dönüşüyor. Filmin, trajikomik sahnelerinin yanında kanyonların büyüleyici ve akıl almaz büyüklüğünü ifade etmesi de etkileyici.





8) No Country for Old Men (Amerikan yapımı-2007-8.2)
Ethan ve Joel Coen kardeşlerin en başarılı filmlerinden bir olan " No Country for Old Men" Javier Bardem'in büyüleyici oyunculuğuyla çok daha fazla alkışı hak ediyor. Bu filmle Javier Bardem'in en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar ödülünü aldığını da unutmamak gerekiyor .





9) Drive (Amerikan yapımı-2011-7.8)
Danimarkalı yönetmen Nicolas Winding Refn'in ismini ön plana çıkaran film, sıradan bir konuyu etkileyici bir üslupla ele alıyor. Filmde Ryan Ghosling'in oyunculuğu dikkat çekerken bazı sahneler "Yok artık!" dedirtecek boyutta.



10) Reservoir Dogs (Amerikan yapımı-1992-8.4)
Amerikalı yönetmen Quantin Tarantino'nun ilk filmi olan "Reservoir Dogs" kanlı sahneleriyle sinemaya yeni bir tür kazandırıyor. Bir mafyanın banka soygunu etrafında dönen kanlı hesaplaşmasını anlatan filmin yapımcılığını da, filmin başrol oyuncularından biri olan Harvey Keitel'ın yaptığını not etmek gerek.





Not: Filmin Adı – Yapımcı Ülke – Yapım Yılı – IMDb puanı

ÖMER FARUK GÜNAYDIN