29 Şubat 2016 Pazartesi

2015 OSCAR'LARI - EMRE KARA

Oscar ödüllerinin kazananları, en çok ödül alan filmden başlamak üzere şu şekildeydi:

Mad Max: Fury Road (6) = kostüm tasarımı, kurgu, makyaj ve saç tasarımı, prodüksiyon tasarımı, ses kurgusu, ses miksajı
The Revenant (3) = yönetmen (Alejandro Gonzalez Inarritu), erkek oyuncu (Leonardo Di Caprio), sinematografi (Emmanuel Lubezki)
Spotlight (2) = film, özgün senaryo
Amy (1) = belgesel
Bridge of Spies (1) = yardımcı erkek oyuncu (Mark Rylance)
Ex Machina (1) = görsel efekt
Inside Out (1) = animasyon
Room (1) = kadın oyuncu (Brie Larson)
Son of Saul (1) = yabancı film
Spectre (1) = özgün şarkı (Writing’s on the Wall)
The Big Short (1) = uyarlama senaryo
The Danish Girl (1) = yardımcı kadın oyuncu (Alicia Vikander)
The Hateful Eight (1) = özgün müzik (Ennio Morricone)


Şimdi gelelim bu yılın Oscar'ları üzerine gözlemlerimize:

- “Mad Max: Fury Road” gecenin gizli kazananı oldu. “Gizli” diyorum çünkü Oscar’ın en ünlü ana dallarında ödül almazken tüm teknik dallardaki ödülleri süpürerek 6 Oscar ile gecenin en çok ödül kazanan filmi oldu.
- Leonardo Di Caprio, 5 kez aday olduğu oyunculuk Oscar’ına sonunda kavuştu. Di Caprio’nun ilk adaylığı “What’s Eating Gilbert Grape” (1993) filminde yardımcı en iyi erkek oyuncu kategorisindeydi, sonraki adaylıkları ise “The Aviator” (2004), “Blood Diamond” (2006), “The Wolf of Wall Street” (2013) ve “The Revenant” (2015) filmlerinde en iyi erkek oyuncu dalındaydı ki son adaylığı, ödül getirdi. İsminin açıklanmasının ardından gelen uzun alkışları takiben Di Caprio kabul konuşmasında “The Revenant”taki oyuncu arkadaşı Tom Hardy’ye, yönetmeni Inarritu’ya, sinema sanatı hakkında kendisine çok şey öğrettiğini söylediği Martin Scorsese’ye, ailesine ve arkadaşlarına teşekkür etti. “The Revenant”ın insan-doğa ilişkisini temel alan bir film olduğunu, bizim de doğaya karşı daha saygılı olmamız, onun kıymetini bilmemiz gerektiğini belirtti ve iklim değişikliklerine, doğal dengenin bozuluşuna dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.
- Alejandro Gonzalez Inarritu, üst üste iki yıl yönetmen dalında Oscar almış oldu. Geçen sene de “Birdman” (2014) filmiyle almıştı aynı ödülü.
- Emmanuel Lubezki, üst üste üç kez sinematografi dalında Oscar almış oldu. Bu üç Oscar “Gravity” (2013), “Birdman” (2014) ve “The Revenant” (2015) filmleriyle geldi.
- Ennio Morricone, sinemanın en efsanevi müzisyenlerinden biri olarak, bu dalda 6 adaylığa sahip ve ödülü bu yıl alabildi. Kendisinin önceki ödülsüz adaylıkları “Days of Heaven” (1978), “The Mission” (1986), “The Untouchables” (1987), “Bugsy” (1991) ve “Malena” (2000) filmleri ileydi. Bu önceki adaylıklarında ödül almasa da akademi 2007 yılında Morricone’ye bir onur Oscar’ı vermişti. Yine de müzik dalında sonunda ödül alabilmiş olması sevindirici.
- Yılın bazı ünlü ve başarılı filmleri, adaylıkları olsa bile geceden ödülsüz ayrıldı. Bunlar arasında yedi adaylığa sahip “The Martian”, altı adaylığa sahip “Carol”, beş adaylığa sahip “Star Wars: The Force Awakens”, üç adaylığa sahip “Brooklyn” ve “Sicario”, iki adaylığa sahip “Steve Jobs” filmleri sayılabilir.
- Alicia Vikander genç bir yetenek olarak parlıyor. (27 yaşında) Kendisini 2015 yılında “Ex Machina”, “The Man from U.N.C.L.E.” ve “The Danish Girl” gibi başarılı filmlerde izledik. Ancak “The Danish Girl” filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu değil de yardımcı kadın oyuncu dalında aday olması tepki de çekmişti biraz. Çünkü rol arkadaşı Eddie Redmayne en iyi erkek oyuncu dalında adaydı ama filmde Vikander’in ekranda görünme oranı Redmayne’inkinden daha fazlaydı. Yapımcılar, ödül kazanmasını daha iyi garantilemek adına yardımcı oyuncu dalında aday göstermeyi tercih etmişler, nitekim bu “kurnazlık” da işe yaramış, fakat Vikander gerçekten beni çok etkilemiş olan bir genç yetenek ve bu İsveç asıllı ablamızın geleceği hayli parlak görünüyor. Aslında yardımcı kadın oyuncu dalındaki adaylar da hayli iddialı adaylardı: Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara, Rachel McAdams ve Kate Winslet.
- Bir başka parlayan genç yetenek de Brie Larson, kendisi 26 yaşında. En iyi kadın oyuncu adaylarından üçünün 30 yaş altı olduğunu da belirtelim. Larson’la birlikte Jennifer Lawrence (1990’lı) ve Saoirse Ronan (1994’lü) da adaylar arasındaydı.
- “Mustang” aslında Türkiye’nin Oscar’larda ilk kez baş göstermesi değildi. “Umuda Yolculuk” (1990) (orijinal adı: Reise der Hoffnung) filmi İsviçre, Türkiye, İngiltere ve Fransa ortak yapımı idi ve bu film İsviçre için en iyi yabancı film Oscar’ını almıştı. “Mustang” de ikinci Oscar maceramız oldu. Ödüle Fransa adına aday olmuş olsa da film aslında Fransa, Almanya, Türkiye ve Katar ortak yapımı ve dili Türkçe. Ancak ödülü, Yahudi soykırımı temasını ele alan “Son of Saul”e kaybedeceği biraz aşikardı açıkçası.
- Veee son olarak, bu yıl içerisinde hayatını kaybetmiş olan bazı ünlü sinemacılar: Alan Rickman, Andrzej Zulawski, Chantal Akerman, Christopher Lee, David Bowie, Ettore Scola, Jacques Rivette, James Horner, Leonard Nimoy, Maureen O’Hara, Omar Sharif, Wes Craven ve daha birçokları…

Birkaç Leonardo fotoğrafı ile yazıyı bitirelim:


EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder