24 Şubat 2016 Çarşamba

DEADPOOL (2016): YA DA ESASLI BİR METAFİLM - EMRE KARA


Süper kahraman filmi alttüründe gerçek bir çığır açan “Deadpool”un en dikkat çekici ve en güzel yanı büyük ihtimalle tam bir meta-film olması. Süper kahraman filmi klişelerinin zekice parodilerini yapması, idealize ve nihai iyi bir kahraman yerine “Bad ass. Smart ass. Great ass.” sloganıyla tanıtılan bir anti-kahraman içermesi, bu başkarakterimizin sürekli olarak dördüncü duvarı yıkıp seyirciyle konuşması, ve içerdiği gerçekten iyi esprilerinin verdiği ciddiyetten uzak, komik havası filmi son derece orijinal, ayrıksı, tabu yıkan, postmodern bir süper kahraman filmi yapıyor. Film içerisinde bir sürü filme de atıflar barındırıyor ve bunları tespit etmek, filmi izleme deneyimini daha da çekici kılıyor. İşte “Deadpool” içerisinde çeşitli biçimlerde atıfta bulunulan filmler:

THE GODFATHER (1972)
Deadpool, Colossus’la ilgili olarak “Ona reddedemeyeceği bir teklif sunacağım.” diyor. Bu büyük ihtimalle “The Godfather”ın en ünlü repliği.

STAR WARS: THE EMPIRE STRIKES BACK (1980)
Wade ile Vanessa arasında, Luke ve Yoda ile ilgili bir şaka geçiyor.

A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)
Wade’in arkadaşı Weasel, Wade’in yaralanmış yüzüyle ilgili olarak “Yüzün sanki Freddy Krueger’ın topografik bir Utah haritasını becermesinin sonucu gibi görünüyor.” diyor.

COBRA (1986)
Deadpool, filmde sürekli olarak ağzında bir kibritle gezen Angel Dust’a “Büyük bir Stallone hayranı mısın?” diyor. Stallone, “Cobra” filminde sürekli ağzında bir kibritle geziyor.

FERRIS BUELLER’S DAY OFF (1986)
Filmin sonunda jenerik yazılarından sonra gelen sahne, 1986 yapımı bu filmin sonunda yer alan sahnenin bir parodisi.

THE DEAD POOL (1988)
Filmin ve karakterimizin adı, bu filmden alınmış.

ALIEN 3 (1992)
Deadpool, Negasonic Teenage Warhead’e “Yaratık 3’ten Ripley!” diyor. Sigourney Weaver’ın “Alien” serisinde canlandırdığı Ellen Ripley karakterini bu üçüncü filmde saçları kazınmış olarak izliyoruz, tıpkı “Deadpool”daki ergen kızımızın saçları gibi.

AMERICAN BEAUTY (1999)
Filmde yer altı tıp kuruluşu adına Deadpool ile görüşmek üzere gelen adamın verdiği kart üzerinde 555-0199 yazıyor. Bu “American Beauty”de Kevin Spacey’nin oynadığı Lester Burnham’ın iş telefonu numarası. Deadpool sürekli bu adamın bir pedofil olduğunu ima eden cümleler söylüyor. “American Beauty”de de Lester, kendi liseli kızının bir arkadaşına aşık oluyor.

NOTTING HILL (1999)
Deadpool kız arkadaşı ile yüzleşme yaşamadan önce “Ben yalnızca bir kızın önünde duran bir oğlanım.” diyor. “Notting Hill” filminde Julia Roberts bu repliği, cinsiyetlerin yeri değişmiş halde söylüyordu.

THE MATRIX (1999)
Wade, kendisini tıbbi deney teklifi sunmaya gelen adama “Ajan Smith” diye hitap ediyor.

X-MEN (2000)
Bu filmde ve devam filmlerinde Wolverine karakteri olarak gördüğümüz Hugh Jackman’a birden fazla atıf var. Deadpool seyirciyle konuşurken “Biliyorum, muhtemelen kendi filmimi çektirebilmek için kimin taşaklarını okşamak zorunda kaldığımı merak ediyorsunuzdur. Size adını söyleyemem, ama ‘yolveren’le kafiyeli bir kelime.” diyerek Wolverine’i kastediyor. Ayrıca Hugh Jackman’ın yüzü, Deadpool’un bavuluna attığı dergilerden biri üzerinde görülüyor. Filmin sonlarına doğru da Deadpool’un, yüzüne Hugh Jackman’ın yüzünün resmini zımbaladığını görüyoruz. Bu arada “Deadpool”, X-Men evreninde geçen ama Wolverine’in görünmediği ilk film olma özelliğine sahip. Wolverine dışında “X-Men” evrenine bir başka hoş atıf daha var. Filmde Deadpool dışında iki farklı X-Men evreni karakteri görüyoruz ve bununla ilgili olarak Deadpool şöyle diyor: “Burası dev gibi bir ev ama yalnızca ikinizi görüyorum. Sanki stüdyonun daha fazla X-Men için yeterince parası yokmuş gibi.”

BLADE II (2002)
Ajax ve Angel Dust, bastıkları barı terk etmek üzerelerken Weasel onlara “Blade II’nin geceyarısı gösteriminde eğlenceler.” diyor. Bu arada Ryan Reynolds’ın da “Blade: Trinity” (2004) filminde rol aldığını da belirtelim.

DAREDEVIL (2003)
Wade ve arkadaşı, Wade için bir süper kahraman ismi bulmaya çalışırlarken Wade’in önerdiği isimlerden biri “Scaredevil”. Bu, bir başka süper kahraman olan Daredevil’e bir gönderme.

IRON MAN (2008)
Deadpool, filmin sonunda seyircilere “Gözü bantlı bir Samuel L. Jackson mı görmeyi umuyordunuz?” diyor. “Iron Man” filminin sonunda böyle bir görüntü var.

TAKEN (2008)
Deadpool uyandıktan sonra kız arkadaşına kabusunu anlatıyor: “Yine bir Liam Neeson kabusu gördüm. Kızını kaçırıyordum ve bu onun hiç hoşuna gitmiyordu. Bu filmlerden üç tane çektiler. Bir aşamada insan düşünüyor, acaba aslında kötü bir ebeveyn mi diye.” “Taken” filminin 2012 ve 2014 yapımı iki devam filmi var.

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009)
Ryan Reynolds bu filmde henüz Deadpool olmamış bir Wade Wilson’ı oynuyor. Bu filmde Wade’in ağzı dikiliyor. Ajax da Deadpool’un sesini kesmek için ağzını dikmeyi düşünüyor ve Deadpool “Bunu yapmak istemezsin.” diyor. Bu ağız dikme sahnesine bir başka referans daha var. Deadpool kendisiyle ilgili olarak “İlk göründüğü filmde lanet ağzını açıklanamaz bir şekilde dikmiş olan stüdyodan çıktı… Ben!” diyor.

127 HOURS (2010)
Kanyondaki bir yarıkta sıkışan bir adamın öyküsünü anlatan “127 Hours” filminin önemli bir sahnesinin benzerini bu filmde de görüyoruz ve sahne başlamadan evvel Deadpool “127 Saat filmini izlemiş miydiniz? Spoiler uyarısı.” diyor.

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (2011)
Wade ve arkadaşı, Wade için bir süper kahraman ismi bulmaya çalışırlarken Wade’in önerdiği isimlerden biri “Captain Deadpool”. Sonra fikrini değiştiriyor ve “Tamam, yalnızca Deadpool.” diyor.

GREEN LANTERN (2011)
Bu Ryan Reynolds’ın oynadığı bir başka süper kahraman filmi. Deadpool, kendisini bir süper kahramana dönüştüreceklerini söyleyen adama “Kostümümü yeşil yapmayın, ve animasyon yapmayın.” diyor. Bu, Green Hornet karakterini oynarken giydiği yeşil ve animasyon ürünü olan kostüme gönderme.

X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST (2014)
Deadpool filmde Colossus tarafından köprü üzerinde yakalandığında Colossus onu profesör Xavier ile konuşmaya götürmek istiyor. Deadpool da “Hangisi? McAvoy mu Stewart mı? Bu zaman çizelgeleri çok karmaşık olabiliyor.” diyor. James McAvoy ve Patrick Stewart, “X-Men: Days of Future Past”ta X-Men’lerin lideri olan Professor X karakterini farklı zamanlarda canlandırıyorlar.

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder