27 Ocak 2018 Cumartesi

GRINDHOUSE (2007) VE BESLENDİĞİ KÜLTÜR - EMRE KARA

“Grindhouse” (2007), muhteşem ikili Quentin Tarantino ile Robert Rodriguez’in, 1960’lar ve 70’lerin istismar filmlerine saygı duruşu niteliğinde çektikleri, “double feature” konseptli bir film. Burada bilmeyenler için bazı terimlerim tanımını yapalım:

İstismar filmi (exploitation film): Genellikle düşük bütçeli B sınıfı filmler olan istismar filmleri, kolay yoldan gişe başarısı elde edebilmek için şiddet, korku, cinsellik, uyuşturucu kullanımı gibi sansasyonel temaları “istismar” eden filmlerdir. Bu filmlerin büyük çoğunluğu zaman içerisinde kült statüsüne erişmişlerdir.

Grindhouse: İstismar filmlerinin seyircilere sunulduğu sinema salonlarına verilen ad. 1960’larda popülerleşen bu salonlar 70’lerde zirve yapıyor, 80’lerde ise videonun ortaya çıkışı sonucu popülerliklerini yitiriyorlar.

Double feature: Bir sinema salonunun, tek film fiyatına iki film göstermesine verilen ad.

"Grindhouse"un posterine baktığımızda üstünde "A Rodriguez/Tarantino Double Feature" ve "Two great movies for the price of one!" ifadelerini görüyoruz.



Tarantino ve Rodriguez ikilisi, istedikleri Grindhouse konseptinin oyuncular tarafından tam olarak kavranılması için oyuncu ekibine “Torso” (1973) ve “Zombie” (1979) filmlerini “double feature” olarak izletmişler.



İşte bu tanımladığımız konseptlerden beslenen ve onlara nostaljik göndermelerle dolu olan “Grindhouse” projesi, “Planet Terror” (Robert Rodriguez) ve “Death Proof” (Quentin Tarantino) adlı iki ana filmden oluşuyor. Bu filmlerin aralarında ise dört tane sahte fragman görüyoruz: “Machete”, “Werewolf Women of the SS”, “Don’t”, “Thanksgiving”.

Şimdi bu bölümlerin her birini, filmin akışı içerisinde gördüğümüz sıraya göre tek tek inceleyelim. Bu incelemedeki temel amacım, bölümlerin her birinde eski istismar filmlerinden hangilerine ne tür göndermeler olduğunu saptamak ve böylece “Grindhouse”un metinlerarasılığını ve nostaljik saygı duruşunu ortaya çıkarmak:

MACHETE – ROBERT RODRIGUEZ
- Peder karakteri ateş etmeden önce “Tanrı affeder, ben affetmem!” diyor. Bu cümle, “God Forgives… I Don’t!” filmine bir gönderme.



- Rodriguez’in bu sahte fragmanı daha sonra gerçek bir filme dönüştürdüğünü de belirtelim: “Machete” (2010).



PLANET TERROR – ROBERT RODRIGUEZ
- Filmde Bruce Willis’in küçük bir rolde yer alması, eski Grindhouse filmlerine bir gönderme. Bu filmler çok ucuz bütçeli filmler olmalarına rağmen bazen ünlü yıldızları bir günlüğüne tutarlar ve onlarla çektikleri sahneleri filme serpiştirirlerdi. Ünlü yıldız filmde çok az görünse de posterlerde ismi ve resmi yer alırdı bir pazarlama taktiği olarak.



WEREWOLF WOMEN OF THE S.S. – ROB ZOMBIE
- Filmin adı ve konsepti, “Ilsa: She Wolf of the SS” (1975) filmine ve onun gibi “nazisploitation” filmlerine bir gönderme.



- Nicolas Cage’i Fu Manchu rolünde görüyoruz. Bu karakterin aslında uzun bir sinemasal yolculuğu var: “The Mysterious Dr. Fu Manchu” (1929)  filminde Warner Oland, “The Mask of Fu Manchu” (1932) filminde Boris Karloff, “Drums of Fu Manchu” (1940) filminde Henry Brandon, “The Face of Fu Manchu” (1965) filminde Christopher Lee tarafından canlandırılıyor.




DON’T – EDGAR WRIGHT
- Bu fragman için “Torso” (1973) filminin fragmanından esinlenilmiş. O fragmanda “torso” kelimesinin sürekli tekrar edilmesi gibi bunda da “don’t” kelimesi sürekli tekrar ediliyor. Ayrıca yönetmen Edgar Wright, “Suspiria” (1977) filminden esinlendiğini belirtmiş.



- İsminde “Don’t” ifadesi geçen birçok gerçek korku filmine de gönderme yapılmış, örneğin “Don’t Look in the Basement” (1973), “Don’t Open the Door” (1974), “Don’t Go in the House” (1979) gibi. Fragmanda bizzat “Eve girmeyin.”, “Kapıyı açmayın.”, “Bodrum katına bakmayın.” Şeklinde ifadeler mevcut.



THANKSGIVING – ELI ROTH
- Bu fragman için “Halloween” (1978) filminin orijinal fragmanından esinlenilmiş.



DEATH PROOF - QUENTIN TARANTINO
- Tarantino’nun filminin başrolünde Kurt Russell var, ki kendisinin seçilmiş olması hiç tesadüf değil. Kendisi 1980’lerde efsane yönetmen John Carpenter’ın “Escape from New York” (1981), “The Thing” (1982), “Big Trouble in Little China” (1986) gibi kült filmlerdinde rol almıştı. (Tarantino daha sonra Russell ile “The Hateful Eight” (2015) filminde de birlikte çalıştı ve bu filmin temel ilham kaynağının “The Thing” olduğunu belirtti.) “Death Proof”un bir sahnesinde, Kurt Russell’ın “Big Trouble in Little China” filminde giydiği tişört bir barın duvarında asılı olarak görünüyor.



- Jordan Ladd’in karakterinin giydiği tişörtün üzerinde “Faster, Pussycat! Kill! Kill!” (1965) filminin posteri var.


EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder