25 Ocak 2018 Perşembe

STRANGER THINGS 2 (2017) - EMRE KARA


“Stranger Things”in yeni sezonu, ilk sezondaki olaylardan bir yıl sonrasını ele alıyor. Yeni sezonda önemli yenilikler mevcut. Öncelikle ilk sezonun büyük kısmında kayıp olduğu için pek görmediğimiz Will karakteri (Noah Schnapp) bu sezonda önemli bir karakter haline geliyor ve çocuklar ekibine yeniden dahil oluyor. Ekibe aynı zamanda yeni bir kız da katılıyor; Max (Sadie Sink). Max’in üvey ağabeyi Billy (Dacre Montgomery) de önemli bir karakter olarak diziye ekleniyor. Billy, birçok Stephen King uyarlamasında gördüğümüz (Stand by Me, It gibi) salt kötü zorba karakterleri anımsatıyor. Böyle bir karakterin diziye eklenmesi önemli bir detay çünkü aslında Duffer kardeşler en başta Steve (Joe Keery) karakterini böyle hayal etmişler ama dizi ilerledikçe Steve aslında hayli sevilebilir bir karaktere dönüştü ve bir kötü adam boşluğu oluşmuştu. Billy de bu boşluğu dolduruyor gibi. Ancak Billy de çok dümdüz, tek boyutlu bir karakter değil. Gizemli, nüanslı, soru işaretli birçok yönü var. Steve’in önceki sezondan daha önemli ve etkili bir karaktere dönüştüğünü de belirtelim. Bir diğer önemli karakter, Joyce’un (Winona Ryder) yeni sevgilisi Bob (Sean Astin). Sean Astin’in seçilmesi de tesadüf değil. Kendisi kült 80’ler filmi “The Goonies”in (1985) baş çocuk yıldızıydı. Aynı zamanda “The Lord of the Rings” üçlemesinde de Sam karakterini canlandırmıştı, ki Duffer kardeşler için bu seri de önemli bir ilham kaynağı. Yeni karakterler arasında bir başka önemli isim de Dr. Sam Owens (Paul Reiser). Reiser “Aliens” (1986) filminde oynamıştı. Dr. Sam Owens karakteri, önceki sezonda Matthew Modine’in oynadığı Dr. Martin Brenner karakterinin yerine getirilmiş gibi görünüyor. Bir karanlık doktordan diğerine.

Şimdi en eğlenceli bölüme geçelim. Bu sezonda kült 70’ler ve 80’ler filmlerinin hangilerine referanslar mevcut? Buraya en önemlilerini sıraladım:

- Diziye yeni katılan kızımızın adı Maxine, kısaca Max. Atari oyunlarında kullandığı takma ad Mad Max. “Mad Max” (1979), Mel Gibson’ın oynadığı Avustralya filmi.

- Max kaykayda usta bir kız. Bu yönden “Back to the Future” (1985) filminin başkarakteri Marty McFly’ı anımsatıyor.

- Dizinin ikinci bölümü Cadılar Bayramı gününde geçiyor. Steve ve Nancy bir partiye “Risky Business” (1983) filmindeki başkarakterlerin kılığında gidiyorlar.


- Yine Cadılar Bayramı’nda dörtlü ekibimiz “Ghostbusters” (1984) kostümleri giyiyorlar.


- Max ise “Halloween” (1978) filminin katili Michael Myers maskesi takıyor.


- Beşinci bölümde Will haritamsı resimler yaptıktan sonra Hopper’ı bulacakları yeri belli ediyor ve Joyce bu yerin üstüne kırmızı bir çarpı çiziyor. Bob buna bakıp orada bir korsan hazinesi mi aradıklarını soruyor. Bu, Bob’u oynayan Sean Astin’in “The Goonies” (1985) filmine bir gönderme; filmde bir korsan hazinesi aranıyor.

- Sezonun son bölümlerinde laboratuar içerisinde insanlarla Demogorgon’ların savaşını izliyoruz. Bu bölümlerdeki yaratıklar, aksiyon, görsel stil “Aliens” (1986) filmini anımsatıyor.


“Stranger Things”in ikinci sezonu tam gaz muhteşemliği sürdürüyor. Duffer kardeşler dizinin toplam 4 sezon sürmesini planladıklarını söylemişler. Bu sezonla yarılamış olduk yani, üzücü. İzleyin efendim.

EMRE KARA
Tüm yazılarımın tüm hakları saklıdır. Kalbimde ve zihnimde. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder